OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Først ut i Nord-Norge

Med to elektriske gravemaskiner i full sving i Sjøgata tar Bypakke Bodø og Bodø kommune et viktig steg mot en grønnere framtid.

– Vi er stolte av at Bypakke Bodø er først ut i Nord-Norge med utslippsfrie anleggsmaskiner, sier ordfører Ida Pinnerød.

Tirsdag møtte ordføreren media sammen med kommunens prosjektleder for Bypakke Bodø Truls Eirik Moan og prosjektleder i Veinor Robin Edvardsen, ved det aktuelle anleggsområdet i Sjøgata.

Ordfører Ida Pinnerød møtte tirsdag media sammen med flere representanter fra både kommunen og entreprenøren Veinor for å fortelle om satsingen på bruk av utslippsfrie anleggsmaskiner i dette Bypakke Bodø-prosjektet i Sjøgata.  - Klikk for stort bildeOrdfører Ida Pinnerød møtte tirsdag media sammen med flere representanter fra både kommunen og entreprenøren Veinor for å fortelle om satsingen på bruk av utslippsfrie anleggsmaskiner i dette Bypakke Bodø-prosjektet i Sjøgata. Aleksander Ramberg/Bodø kommune

UTSLIPPSFRITT

Som en del av Storbyerklæringen skal all anleggsvirksomhet i regi av kommunen være utslippsfri innen 2025.

Merkostnad for elektrifisering utgjør i dette prosjektet 9,5 millioner kroner – noe som er cirka ti prosent av den totale kostnadsrammen.

I en overgangsfase dekker staten halvparten av merkostnadene.

Bodø kommune går inn med den resterende halvparten gjennom sitt klimabudsjett.

– De økonomiske rammene til prosjektet i Sjøgata er ikke berørt av satsingen på utslippsfrie anleggsmaskiner, sier Truls Eirik Moan.

VERDIFULLE ERFARINGER

Han påpeker at elektriske maskiner vil vi se mer og mer av framover, noe som vil kunne drive prisene ned. I tillegg er det store besparelser på både drivstoff og vedlikehold.

– Erfaringene vi får med de utslippsfrie maskinene i dette prosjektet vil være verdifulle for framtidige prosjekter – både i Bodø kommune, men også i et større perspektiv, sier Moan.

– FUNGERER VELDIG GODT

Bypakke-prosjektet i Sjøgata startet i november i fjor. Entreprenøren Veinor kan opplyse om gode erfaringer med de elektriske gravemaskinene så langt.

– Gravemaskinene fungerer på lik linje som standard dieselmaskiner, sier Robin Edvardsen og forteller at de lader gravemaskinene om natta.

– Da er batteriet klart til klokka 07 om morgenen, og så arbeider vi fra klokka 07 til lunsj klokka 11 og tar en vedlikeholdslading da, og når arbeidsdagen er over klokka 15 har vi 15-25 prosent igjen av batteriet, sier Edvardsen.

Han opplyser at de henter all strømmen fra Scandic Havet – og sier videre at det ikke er snakk om bruk av dieselaggregater.

Og ikke minst støyer gravemaskinene mindre og man slipper eksos.

- Hydraulikken er det eneste som støyer på maskinene, og vi ser at batteriet holder. Jeg vil absolutt si at dette er framtida, sier Robin Edvardsen.

Se video og bildeserie: 

Logoer for samarbeidende parter i Bypakke BodøLogo til Bodø kommuneLogo til statens VegvesenLogo Nordland fylkeskommune